עסקים מקימים לצורך פרנסה ויצירת רווח לבעליהם. אחד האלמנטים שיש לחשוב עליו בעת הקמתם וניהולם השוטף הוא ההתנהלות הכספית. ליווי עסקי חיוני בשלב זה במיוחד אבל גם בשלב העתידי. ההחלטה על הקמת עסק מגיעה ממניעים שונים, ובכל מקרה, יש צורך בתכנון נכון של כל שלב ושלב בהקמה. בין היתר, יש צורך בהשקעה כספית הנדרשת לתקופה הראשונה. מדובר על תשלומים עבור אגרות ומסמכים בירוקראטיים אחרים ועבור אלמנטים טכניים הקשורים בהקמה. כסף רב יותר יש לשמור למקרים בהם אין הכנסות ראשוניות שוטפות. כסף כזה יכול להגיע ממקורות עצמיים, אשראי, הלוואות ועוד. יש להתנהל בשלב זה בזהירות מרבית ולא לגלוש להוצאות גדולות מדי שעלולות להביא למחנק אשראי כבר בשלב הראשון.
ניהול פיננסי
ניהול עסק הינו מורכב לא פחות, יש צורך להתחשב בתפעולו, וכן לחשוב על פיתוח עתידי שלו. הניהול הפיננסי כולל שמירה על תזרים מזומנים שוטף נכון. כלומר, יש לקחת בחשבון שיש די כסף בקופה עבור ההוצאות שאותן חייבים לבצע בתאריכים קבועים. לרוב, מדובר על תשלומי משכורות, מע"מ, מקדמות מס הכנסה, ביטוח לאומי, הפרשות לפנסיה ועוד. איחור בתשלום כספים אלו מנוגד לחוק ועלול לגרום להסתבכות לא רצויה מול העובדים ורשויות המס. תשלומים אחרים ניתן לדחות ובלבד שיש סיכום עם הספקים והזכאים להם. בעסקים בהם יש עורף פיננסי גדול הנושא של תזרים מזומנים קריטי פחות.
פיתוח עתידי
חשיבות רבה יש לפיתוחו העתידי של העסק שיכול להיות בהגדלת נפח העבודה לשווקים נוספים ובכניסה לנישה נוספת קרובה ומשיקה. ניתן לבצע את שניהם בו זמנית. אם מתכוונים להשקיע כסף רב רצוי לקבל ייעוץ פיננסי מקצועי שכולל תכנית עסקית מסודרת. כאן, המוקשים יכולים להיות גדולים ומסוכנים. האם השירות או המוצר החדש נדרשים בשוק, ומה רמת התחרות? האם תהיינה הוצאות גדולות עבור שיווק, פרסום אגרסיבי, ייצור והובלה וכדומה? איזה כוח אדם נוסף נדרש לפיתוח וכמה זמן יעבור עד שיגיעו רווחים אם בכלל? האם יש לעסק גב פיננסי לפיתוח הזה? ועוד שאלות. ליווי פיננסי נדרש גם בעת רכישת עסק או כניסה לשותפות וגם כאן יש לבדוק פרמטרים דומים ואחרים נוספים.
ייעוץ מקצועי
כל עסק נתון בתחרות קשה בתחומו והצורך להיות חד וממוקד חשוב מאין כמוהו. הסיכונים הפיננסיים קיימים כל העת, אבל תמיד יש גם סיכויים שחבל שלא לנצלם. כל מנהל עסק מנהל אותו על פי החזון שלו ועל פי השקפתו העסקית. יחד עם זאת, הוא חייב לקבל עצות מקצועיות מיועצים פיננסיים וממלווים עסקיים בעלי ניסיון שמגיעים ממקום חיצוני. עצה נכונה שנאמרת ברגע הנכון יכולה למנוע תקלות או להוביל להצלחה. מובן שגם במקרה בו נדרשים להגיש דוח הצהרת הון, מומלץ להיוועץ ביועץ מומחה שיידע להכווין ולהנחות. יועצים אלו מכירים את העולם העסקי מכל צדדיו ויכולים להאיר נקודות שאינן מוכרות למנהל או כאלו שלא הקדיש להם תשומת לב. המנהל מתמקד בניהול השוטף ולא תמיד מודע לשינויים והתמורות בשוק הארצי והגלובלי.