כשזה מגיע למסחר בבורסה בסכומים גבוהים, כולנו היינו שמחים ובעיקר רגועים לדעת שהכסף שלנו נמצא בידיים טובות ומקצועיות. מסיבה זו ענף ייעוץ ההשקעות איננו פתוח בפני כל ומותנה במעבר בחינות הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר.
החלטתם שאתם רוצים להיות יועצי הקשעות? ברכותינו, אתם בדרך לאחד מן התפקידים היותר מרתקים ודינמיים שבעולם הפיננסים. אך רגע לפני שאתם נרשמים לאחד מן המוסדות המציעים קורס יועצי השקעות, אנו ממליצים לבצע מחקר מקדים שיסייע לכם לקבל הצצה אמיתית לאיך נראה התפקיד בפועל, אילו בחינות הסמכה חיצוניות תצטרכו לעבור, למה לצפות במהלך הלימודים ובאיזה כיוון מקצועי תרצו לקחת אותו – ייעוץ או שיווק?
על כל השאלות הללו ועוד נענה במאמר הבא באופן שיקיף את כל עולם הלימודים של תחום ההשקעות וכדי לספק לכם הצצה אמיתית אל התפקיד החדש שגם אתם תמלאו בקרוב במוסדות פיננסיים שונים, בנקים ובבתי השקעות.
ההבדל בין יועצי השקעות למשווקים
תכנית הלימודים איננה מפרידה בין יועצים למשווקים. במסגרת הקורס תלמדו על המושגים של עולם ההשקעות ותרכשו ידע מעשי חשוב בייעוץ ללקוחות באשר לאפיקי ההשקעה השונים תוך שימוש בכלי חיזוי וחישוב מתקדמים לניתוח מגמות.
ההבדלים ניכרים עם תום הקורס ולאחר קבלת תעודת ייעוץ ההשקעות מטעם הרשות לניירות ערך. לבוגרי הקורס האפשרות להשתלב כיועצים – אנשי מקצוע המספקים ייעוץ ניטרלי שאיננו מוטה על-ידי אינטרס מטעם היועץ המחזיק בזיקה לחברת השקעות כזו או אחרת. כיועצי השקעות תשתלבו בגופים פיננסים המעניקים שירותים לציבור כגון בנקים, הרשות לניירות ערך וכיוצא בזה. לחילופין, יכולים בוגרי התכנית להשתלב כאנשי מקצוע המשווקים בית השקעות נקודתי ובגלוי מצהירים בפני הלקוח כי הם פועלים מטעמו. למעט בתי השקעות, משווקים משתלבים גם בקרנות נאמנות.
להיות עם האצבע על הדופק
ככלל, פועלים היועצים והמשווקים כדי לספק ללקוחותיהם ייעוץ פרטי באשר לאפיקי השקעה שונים תוך שהם מתאימים את המוצר הפיננסי לצורכי הלקוח. לשם כך, על אנשי ההשקעות להיות במעקב שוטף ולהתמצא בכל המגמות והתנודות שבבורסה המושפעות מאירועים ופעילויות עסקיות שונות במשק.
שירותיות היא ללא ספק מילת המפתח בכל הנוגע לעבודתם של יועצים ומשווקים, כאשר העבודה נחלקת בין חברות וגופים המספקים שירות טלפוני (מגמה הצוברת תאוצה בבנקים) לבין שירות פרונטלי שמטרתו לתת ללקוח שירות אישי מסור. לאורך יום העבודה, עורכים היועצים והמשווקים פעולות קנייה ומכירה, מבצעים מעקב אחר מגמות מסחר, מבצעים ניתוח פיננסי ועורכים דו"חות כלכליים שונים.
מבחנים ופטורים
מטרתו של קורס ייעוץ השקעות היא להכין את משתתפיו לקראת בחינות הסמכה הנערכות מטעם משרד האוצר ועל-ידי הרשות לניירות ערך. הקורס כולל לימודי כלכלה, סטטיסטיקה ומימון, מקצועית א', חשבונאות ואתיקה ודיני ניירות ערך. אין מדובר בקורס אחד המקיף את הכל, כי אם בקורסים המועברים צעד אחר צעד, כאשר כל אחד מהם מתרכז בנושא הלימודי שבו נבחנים הסטודנטים.
לא פעם, ניגשים לכיוון מקצועי זה בעלי רקע אקדמי בתארים כלכלה, מנהל עסקים וחשבונאות. במקרים אלו, וודאי שתמחו לגלות כי אתם זכאים לפטור אוטומטי מן הבחינות בכלכלה, מימון וחשבונאות, דבר שיקצר באופן משמעותי את משך הלימודים האורכים במתכונתם הרגילה כשנה וחצי ומוכר על-ידי מוסדות הלימוד הפיננסיים השונים.
תקופת סטאז'
עם תום הלימודים ולאחר בחינות ההסמכה, תידרשו לסטאז' למשך חצי שנה המפוקח על-ידי יועצי השקעות מוסמכים כתנאי לקבלת ההסמכה הנדרשת להשתלבות בגופים פיננסיים במדינת ישראל.